Smestaj Banja Vrdnik, apartmani Banja Vrdnik, apartmani bahus, fruska gora, vrdnik

Manastir Ravanica

Manastir Ravanica - Vrdnički manastir je u svakom pogledu izuzetno vredan i predstavlja jedan od najkapitalnijih na Fruškoj gori. Kao i kod većine fruškogorskih manastira prošlost manastira Ravanica u Vrdniku ostaje nejasna. Legenda vezuje osnivanje manastira za sremskog mitropolita Serafima iz pred turskog perioda (pre 1521).

Prvi podatak o manastiru dolazi iz turskih dokumenata gde se u popisu iz 1566. godine navodi njegovo imanje i određuje suma za njegov otkup. Monasi iz manastira nisu uspeli da sakupe potrebnu svotu pa su plašeći se turske osvete otišli iz njega. Ali pojavio se jedan meštanin po imenu Pejo koji je isplatio Turcima traženi iznos i oni su ostali u manastiru.
Kako su monasi iz Ravanice sa sobom doneli u ovaj manastir i sve dragocenosti koje su uspeli da izvuku iz svog manastira, posebno mošti kneza Lazara,od tog doba se manastir u Vrdniku počeo zvati Ravanica. Medjutim zbog opasnosti od Turaka mošti su morale da se u više navrata sklanjaju iz manastira. Upravo zbog toga, vremenom, manastir je primao sve više posetilaca čiji su najveći razlog posete bile najviše mošti kneza Lazara koje su i njemu bile smeštene.

Izgradnja novog manastira započeta je 1801. godine, a osvećena je 10. juna 1811. i u nju su prenete mošti kneza Lazara. Stara crkva je porušena 1813. Manastir je obnavljan 1885. i ponovo 1898. posle stradanja u zemljotresu koji je pogodio Frušku goru 1893.
Mošti kneza Lazara više nisu u Vrdniku, već su vraćene u Ravanicu, zadužbinu kneza Lazara.U manastiru postoji jedan komad moštiju i izložen je u staklenoj posudi ugrađenoj u kivot. Osim dela moštiju kneza Lazara, manastir poseduje još i mošti svete velikomučenice Anastasije (III vek), svetinje sa Hristovog groba, deo moštiju sv. Teodora Tirona. Sve te relikvije su izložene ispred ikonostasa. Slava manastira Ravanica je Vidovdan - 28. juna (15. juna - po starom kalendaru).