Smestaj Banja Vrdnik, apartmani Banja Vrdnik, apartmani bahus, fruska gora, vrdnik

Spomenik Milice Stojadinović

U vremenu, kada su pismene žene bile retkost, Milica je bila jedna od njih,jer je svojim romantičarskim sastavima izazivala divljenje ljudi, predstavljajući vesnika ne samo zastupljenosti žena u našoj književnosti već i u nacionalnom preporodu i tako je prozvana Vrdnickom vilom.
Rođena 1830. godine u sremskom selu Bukovcu. Svoju prvu pesmu napisala je kao trinaestogodišnja devojčica, a svoje radove je objavljivala od sedamnaeste godine swe do smrti, u mnogim listovima i književnim časopisima.
Zahvaljujući neprekidnom samoobrazovanju, postala je jedna od najobrazovanijih ličnosti svoga doba, zbog čega je bila visoko cenjena u književnim i političkim krugovima.
Prijateljevala je sa Vukom Karadzićem i njegovom kćerkom Minom, sa kojima je sačuvana prepiska od stotinak pisama, a u mladosti su joj, između ostalih, ukazivali poštovanje LJubomir P. Nenadović, Đorđe Rajković, knez Mihailo i Jovan Subotić. Slavu je stekla zbirkama "Pesme", koje su izašle 1850, 1855. i 1869. godine.
Pravu riznicu za poznavanje prilika, shvatanja i običaja toga doba čini njen lirski dnevnik "U Fruškoj gori".Pred kraj života, napustivši Vrdnik, prelazi u Beograd, gde je umrla 25. jula 1878. godine.