Smestaj Banja Vrdnik, apartmani Banja Vrdnik, apartmani bahus, fruska gora, vrdnik

Vrdnička kula

Istraživanja su pokazala da temelji Vrdničke kule potiču iz doba vladavine Rimljana. Smatra se da je osnovna funkcija tvrdjave bila zaštita Sirmiuma (Sremska Mitrovica).Prema nekim izvorima graditelj kule bio je rimski car Probus već 287. godine. Ovo utvrdjenje staro je 17 vekova i kao takvo zaslužuje posebnu pažnju.

...a legenda koja prati tvrdjavu kroz vreme je ...

"U srednjem veku tvrđavom je zapovedao vojvoda Mirko, koji je imao sina Radovana i ćerku Ikoniju. Sin Radovan je sedam godina ratovao i nije dolazio kući. Ćerka Ikonija je stasala za udaju, a bila je, u odsutnosti brata, vaspitavana kao muškarac. Dobro je trčala, bila vešta u mačevanju, streljanju iz luka. Ne znajući kome da je da za ženu, vojvoda Mirko pozove junake iz svih krajeva da se sa Ikonijom takmiče u trčanju sa jelenom, bacanju buzdovana i streljanju sokola. Ko joj bude ravan ili bolji od nje njemu će je dati za ženu.

Od svih junaka, pobedio ju je samo nepoznati delija sa čudnim odelom, dugim brkovima i bradom. Nezadovoljna tim neznancem, Ikonija je odbila da se uda za njega. Sipala je otrov u dva pehara sa vinom, koje su oboje ispili. Tada je neznani junak zbacio kabanicu, skinuo bradu i brkove i uzviknuo: "Sestro moja Ikonija, ja sam tvoj brat Radovan. Sve je ovo bila samo šala." Tog momenta oboje su pali mrtvi. Kada je to video, i vojvoda Mirko je od tuge i bola umro."